Zarezerwuj miejsce ON-LINE

Technik BHP

Zostań specjalistą od bezpieczeństwa

Dla kogo jest ten kierunek?

Technik BHP to osoba, która poprzez prowadzenie szkoleń przygotowuje pracowników do bezpiecznego wykonywania swojej pracy, prowadzi rejestr wypadków w zakładzie pracy, ustala ich przyczyny i przedstawia swoim przełożonym analizy i propozycje zmian mających na celu zminimalizowanie zagrożenia. Technik BHP nadzoruje przestrzeganie przez pracowników zasad BHP, a także sprawdza, czy stan danego obiektu jest zgodny z obowiązującymi normami bezpieczeństwa. To odpowiedzialna praca, która wymaga zaangażowania i znajomości obowiązujących przepisów prawa w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Technik BHP powinien umieć samodzielnie organizować swoją pracę, być spostrzegawczy i komunikatywny. Umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi oraz łatwość prowadzenia szkoleń to cechy, które są pożądane na tym stanowisku. Absolwenci kierunku są poszukiwani na rynku pracy.  Znajdą zatrudnienie w zakładach pracy i przedsiębiorstwach jako inspektor ds. BHP, w Państwowej Inspekcji Pracy oraz firmach zajmujących się organizacją szkoleń.

Perspektywy zatrudnienia:
  • Przedsiębiorstwa i zakłady pracy prowadzące dział BHP
  • Instytucje, organizacje prowadzące dział BHP
  • Firmy organizujące szkolenia z zakresu BHP
Przedmioty:
  • Ocena ryzyka zawodowego
  • Ustalanie przyczyn i okoliczności wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych
  • Zarządzanie systemami bezpieczeństwa i higieny pracy
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Podstawy prawa pracy
  • Ergonomia w procesie pracy
  • Zagrożenia w środowisku pracy
  • Techniczne bezpieczeństwo pracy
  • Język obcy zawodowy w bezpieczeństwie i higienie pracy
Wiedza i umiejętności absolwenta:
  • Prowadzenie szkoleń z zakresu BHP
  • Ustalanie okoliczności i przyczyn wypadków w miejscu pracy
  • Znajomość zagrożeń wynikających z nieprzestrzegania zasad BHP
  • Znajdowanie rozwiązań mających na celu zminimalizowanie ryzyka zawodowego w miejscu pracy
  • Prawidłowe ocenianie stopnia ryzyka i zagrożenia powodowanego przez czynniki fizyczne, biologiczne i chemiczne w miejscu pracy
  • Umiejętność rozwiązywania bieżących problemów związanych z bezpieczeństwem w miejscu pracy
  • Przygotowywanie analiz i raportów
  • Zdolność przewidywania konsekwencji decyzji podejmowanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa
  • Znajomość podstawowych pojęć z zakresu ergonomii