Podstawy psychologii istotne w odżywianiu.
Zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem: aroreksja, bulimia, jedzenie kompulsywne, syndrom nocnego jedzenia.
Inne zaburzenia postrzegania odżywiania: Ortoreksja, bigoreksja, pregorekcja.
Style jedzenia.
Odzyskanie kontroli nad procesem jedzenia.
Podstawowe pojęcia związane z otyłością z perspektywy psychologii.
Psychologiczne przyczyny nadmiernej masy ciała i konsekwencje otyłości.
Psychologiczne przyczyny niepowodzeń w odchudzaniu.
Otyłość jako choroba heterogenna; cztery typy fenotypów.
Kontrola nad jedzeniem we współczesnym świecie, mechanizm punktowość – przedziałowość.
Leki i suplementy w psychodietetyce.
Model Diet Coachingu – potrzeba – cel – wytrwałość.
Interwencje psychologiczne wobec osób nieprawidłowo odżywiających się.
Promocja zdrowego odżywiania się. Działania w społeczeństwie i ich ewaluacja.