Higiena rąk. Ręce jako wektor przenoszenia zakażeń.
Stosowanie Środków Ochrony Indywidualnej.
Postępowanie w przypadku ekspozycji zawodowej.
Ocena ryzyka, klasyfikacja wyrobów medycznych – Klasyfikacja Spaulidnga.
Mycie, dezynfekcja sprzętu medycznego użytego u pacjenta (naczynia sanitarne, łóżko pacjenta).
Postępowanie z bielizną pacjenta.
Sporządzanie roztworów roboczych preparatów do dezynfekcji narzędzi. Analiza etykiet produktów do dezynfekcji w zakresie czasu, stężenia oraz spektrum działania.
Myjka- dezynfektor/ Macerator urządzenie do dekontaminacji lub utylizacji naczyń sanitarnych – zasady prawidłowej obsługi.
Prawidłowe przygotowanie narzędzi do sterylizacji – zasady (dezynfekcja wstępna, mycie, dezynfekcja właściwa).
Mycie i dezynfekcja powierzchni ze szczególnym uwzględnieniem strefy pacjenta.
Prawidłowe przechowywanie sprzętu sterylnego – zasady.