Technik turystyki wiejskiej
Zostań technikiem turystyki
Swoją miłość do wybranego regionu oraz szacunek do jego dziedzictwa naturalnego, jak i kulturalnego można dziś przekuć w opłacalny zawód. Technik turystyki wiejskiej to osoba, która ma wiedzę i umiejętności niezbędne do podkreślenia wyjątkowych walorów turystycznych okolicznych miejsc i zabytków. Zajmuje się przede wszystkim planowaniem oraz organizowaniem pobytu klientów indywidualnych oraz zorganizowanych grup na obszarach wiejskich, a także posiada niezbędną wiedzę i umiejętności do prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz agroturystycznego. Technik turystyki wiejskiej to stosunkowo nowy zawód, a wykwalifikowani absolwenci kierunku są poszukiwani na krajowym rynku pracy, a także na terenie Unii Europejskiej.
Osoba, która ukończyła kierunek technik turystyki wiejskiej, dogłębnie zaznajamia się ze specyfiką regionu, w którym pracuje, i wykorzystuje tę wiedzę przy realizacji usług oraz organizowaniu związanych z regionem lub własną działalnością imprez i różnego typu eventów. Absolwent tego kierunku posiada umiejętności w zakresie:
– udzielania informacji o regionie, jego zabytkach oraz walorach przyrodniczych,
– realizacji usług noclegowych i żywieniowych,
– opracowywania programów oraz rozliczania kosztów usług agroturystycznych, jak i imprez lub innego typu eventów związanych z prowadzoną działalnością,
– obsługi klienta,
– stosowania narzędzi marketingowych do promocji regionu oraz działalności agroturystycznej,
– adaptacji i wyposażania obiektów pod agroturystykę,
– czytania map turystycznych, topograficznych oraz samochodowych,
– zarządzania zespołem.
Wykwalifikowany technik dysponuje ponadto wiedzą na temat gleby, roślin uprawnych, zwierząt hodowlanych oraz maszyn i narzędzi wykorzystywanych w produkcji rolniczej.
Dodatkowym atutem w tym zawodzie jest kreatywność, komunikatywność, optymistyczne nastawienie do świata oraz łatwość przyswajania informacji i wiedzy historycznej. Umiejętność pracy pod presją czasu i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji to umiejętności, które również przydają się w tej pracy.
Zawód ten w klasyfikacji zawodów i specjalności opatrzony jest kodem 515203. Na kierunku technik turystyki wiejskiej w trakcie nauki zdaje się dwie kwalifikacje:
- K1 – T.7. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich
oraz
- K2 – T.8. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zakresie kwalifikacji K1 – T.7. przewidziany jest pod koniec II semestru, a egzamin z kwalifikacji K2 – T.8. pod koniec ostatniego IV semestru.
Absolwent kierunku technik turystyki wiejskiej jest przygotowany przede wszystkim do rozpoczęcia własnej działalności agroturystycznej. Poza tym może podjąć również pracę w istniejącej już agroturystyce, a także pensjonacie, hotelu lub innych ośrodkach prowadzonych przede wszystkim w niewielkich osadach. Dzięki swojej wiedzy i umiejętnościom może ponadto otrzymać etat w biurze podróży czy też firmie organizującej eventy związane z kulturą lub walorami przyrodniczymi różnych regionów Polski bądź Unii Europejskiej.
- dobry kontakt z przyrodą,
- dynamika i kreatywność w działaniu,
- dobra organizacja pracy,
- pracowitość.
- planować i organizować pobyt turystom na obszarach wiejskich,
- organizować i wykonywać prace w gospodarstwie rolnym,
- prowadzić własną działalność gospodarczą,
- dokonywać analizy i planowania strategii i rozwoju własnej działalności.
- gospodarstwie agroturystycznym,
- szkole,
- przedsiębiorstwie turystycznym,
- pensjonacie lub hotelu.