Zarezerwuj miejsce ON-LINE

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Technik BHP

Zostań specjalistą od bezpieczeństwa

Dla kogo jest ten kierunek?

Technik BHP to osoba, która poprzez prowadzenie szkoleń przygotowuje pracowników do bezpiecznego wykonywania swojej pracy, prowadzi rejestr wypadków w zakładzie pracy, ustala ich przyczyny i przedstawia swoim przełożonym analizy i propozycje zmian mających na celu zminimalizowanie zagrożenia.
Technik BHP nadzoruje przestrzeganie przez pracowników zasad BHP, a także sprawdza, czy stan danego obiektu jest zgodny z obowiązującymi normami bezpieczeństwa. Osoba na tym stanowisku zna obowiązujące prawo w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, posiada zdolność organizacji pracy, a także jest spostrzegawcza, komunikatywna i potrafi przyciągnąć uwagę słuchaczy podczas prowadzenia szkoleń. Absolwenci kierunku znajdą pracę w zakładach pracy i przedsiębiorstwach jako inspektor ds. BHP, w Państwowej Inspekcji Pracy oraz firmach zajmujących się organizacją szkoleń.

Perspektywy zatrudnienia:
  • Przedsiębiorstwa i zakłady pracy prowadzące dział BHP
  • Instytucje, organizacje prowadzące dział BHP
  • Firmy organizujące szkolenia z zakresu BHP
Przedmioty:
  • Ocena ryzyka zawodowego
  • Ustalanie przyczyn i okoliczności wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych
  • Zarządzanie systemami bezpieczeństwa i higieny pracy
  • Podstawy przedsiębiorczości
  • Podstawy prawa pracy
  • Ergonomia w procesie pracy
  • Zagrożenia w środowisku pracy
  • Techniczne bezpieczeństwo pracy
  • Język obcy zawodowy w bezpieczeństwie i higienie pracy
Wiedza i umiejętności absolwenta:
  • Prowadzenie szkoleń z zakresu BHP
  • Ustalanie okoliczności i przyczyn wypadków w miejscu pracy
  • Znajomość zagrożeń wynikających z nieprzestrzegania zasad BHP
  • Znajdowanie rozwiązań mających na celu zminimalizowanie ryzyka zawodowego w miejscu pracy
  • Prawidłowe ocenianie stopnia ryzyka i zagrożenia powodowanego przez czynniki fizyczne, biologiczne i chemiczne w miejscu pracy
  • Umiejętność rozwiązywania bieżących problemów związanych z bezpieczeństwem w miejscu pracy
  • Przygotowywanie analiz i raportów
  • Zdolność przewidywania konsekwencji decyzji podejmowanych w celu zapewnienia bezpieczeństwa
  • Znajomość podstawowych pojęć z zakresu ergonomii